pomocy
minik: które wyrazy ciągu są an=(2n−12)(12+n) są dodatnie
18 maj 21:33
Nieuchwytny: Narysuj to
18 maj 21:36
jakubs: an=24n+2n2−144−12n
an=2n2+12n−144
an=2(n2+6n−72)
I jak to sprawdzisz?
18 maj 21:37
18 maj 21:39
minik: to tu sie nie stosuje Δ
18 maj 21:40
Nieuchwytny: dobrze. Narysuj wykres, parabola z ramionami do góry, przechodzi przez dwa punkty. A n>0.
18 maj 21:40
Nieuchwytny:
18 maj 21:43
minik:

n∊(a,6) odp a
1, a
2 ,a
3, a
4 a
5 tak
18 maj 21:45
minik: a czemu do góry a nie do dołu
18 maj 21:45
minik: ramiona
18 maj 21:45
18 maj 21:52
minik: napiszesz czemu tak
18 maj 21:53
Nieuchwytny: n∊(1,6)
Ramiona do góry ponieważ funkcja jest dodatnia.
18 maj 21:54
minik: a te wyrazy ciągu dobrze napisane
18 maj 21:57
minik: i chyba trzeba cos zakreskowac to gdzie
18 maj 22:00
Nieuchwytny:
18 maj 22:17
Nieuchwytny: Masz rację, mój błąd. Wyrazy muszą się mieścić w przedziale.
18 maj 22:18
minik: to teraz juz nic nie wiem to jak ma to byc i gdzie zakreskowac
18 maj 22:19
minik:

czy tak
18 maj 22:21
Nieuchwytny: Wyrazy są dodatnie, czyli n>0, a nasza funkcja ma wartości dodatnie dla n>6.
Dla wyrazu 7 wartość funkcji wynosi → 38
Dla wyrazu 8 wynosi → 80 itd.
18 maj 22:23
Nieuchwytny: Narysowałeś dobrze, ale musisz uwzględnić to że wyrazy należą do liczb naturalnych dodatnich
n∊N+
18 maj 22:25
18 maj 22:29
Nieuchwytny: tak.
18 maj 22:35
minik: to dzieki wielkie a tego a1 a 2 ... to nie pisac
18 maj 22:42
Nieuchwytny: nie, bo one są poniżej wykresu
18 maj 22:46
minik: aaaaaaaaaa
18 maj 22:47