obliczyć ekstremum lokalne
endriu: Witam
pomoże ktoś obliczyć ekstremum lokalne dla : f(x,y)=y√1+x + x√1+y
1+x i 1+y są pod pierwiastkami. Da się to rozwiązać hesjanami?
18 maj 20:51
Wazyl: D...
| | 1 | | 1 | |
x+|1+x|=0 ⇒ P(− |
| ; − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
xx f``
1=−U{y}{4
√(1+x)3
| | 1 | | 1 | |
xy f``2= |
| + |
| |
| | 2√1+x | | 2√1+y | |
| | 1 | | 1 | |
yx f``3= |
| + |
| |
| | 2√1+y | | 2√1+x | |
| | y | | 1 | | 1 | |
− |
| |
| + |
| |
| | 4√(1+x)3 | | 2√1+y | | 2√1+x | |
W=
| | 1 | | 1 | | x | |
|
| + |
| − |
| |
| | 2√1+x | | 2√1+y | | 4√(1+y)3 | |
Ale ktoś to musi sprawdzić bo ja jestem dopiero w liceum

Nie wiem czy jakichś bzdur nie napisałem
18 maj 21:58
Wazyl: Mi wyszło tak : 2
−12−2
32 < 0
Ale jak mówiłem nie bazuj tylko na moim wpisie

Pozdrawiam
18 maj 22:03
endriu: możesz rozpisać jak z uk równań wyszło x+|1+x|=0 ⇒ P(−1/2,−1/2) oraz rozpisać jak wyznacznik
wyszedł 1/pierw2 − 2/pierw1/2
25 maj 18:05
endriu: poza tym jest taka zasada że f"xy oraz f"yx powinny wyjść takie same z tego co mi wiadomo
25 maj 20:15
endriu: a przepraszam, są takie same
25 maj 20:15
zawodus: Sprawdzasz w wolframalpha.com
25 maj 20:28