Ciąg geometryczny
xmaciekx66: Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym an= −2 razy 5 do potęgi n−tej Rożnica tego ciągu
jest równa ?
18 maj 20:26
kyrtap: an = −2 * 5n tak to jest tam zapisane?
18 maj 20:28
Piotr:
w ciagu geometrycznym mamy iloraz ciagu a nie roznice.
18 maj 20:28
jakubs: a
n=−2*5
n
a
1=−2*5=−10
a
2=−2*25=−50
Wydaje mi się, że nie różnica, a iloraz
18 maj 20:28
xmaciekx66: an = −2 * 5n tak to miało być zapisane
18 maj 20:29
xmaciekx66: Przprasz Ioraz tego ciągu jest równy ? miał być iloraż zle przepisałem
18 maj 20:32
Piotr:
na pewno ? −2*5 = −10
18 maj 20:32
Piotr:
sprawdz wszystko jeszcze raz
18 maj 20:33
xmaciekx66: Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym an=−2*5n .ILORAZ tego ciągu
jest równy ?
18 maj 20:36
Lukas:
policz sobie a1 i a2 ?
18 maj 20:36
kyrtap: Przecież to są elementarne zadania, weź trochę poczytaj o tym i sam wylicz bo żenada
18 maj 20:37
Piotr:
czy ciag an = −10n jest geometryczny ? najpierw odpowiedz na to pytanie.
18 maj 20:37
jakubs: a
1=−10
a
2=−2*10=−20
a
3=−2*15=−30
To nie może być ciąg geometryczny.
18 maj 20:37
Piotr:
bo to jest ciag arytmetyczny o roznicy r = −10
18 maj 20:38
jakubs:
18 maj 20:39