s
Grzesiek: Proszę , pomóżcie
Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 68, a dwunasty wyraz jest trzy razy większy od
wyrazu trzeciego. Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
18 maj 20:21
jakubs:
a12=a1+11r=3(a1+2r)
a7=a1+6r =68
18 maj 20:24
Martiminiano: a12=204
a12=a1+11r
a7=68
a7=a1+6r
Układ równań, wyznaczasz a1 i r, a później tylko podstawiasz do wzoru na sumę.
18 maj 20:31
jakubs: Martiminiano jakim cudem a12=204 ?
18 maj 20:43
Martiminiano: Moje niedopatrzenie, najmocniej przepraszam

. Nie doczytałem "od wyrazu trzeciego".
18 maj 20:44
jakubs:
18 maj 20:45
Eta:
a1=20, r=8
ciąg: 20,28,36,44,52,60,68,76,84,92,100,108
S6=..........
18 maj 20:53