tryg
iza: wyznacz wartości parametru k, k∊R, dla ktorych równanie:
(sinx−cosx)(sinx+0,5k)=0 ma 4 różne rozwiązania w przedziale: <0;3/2π>
18 maj 19:54
kyrtap: | | 3 | |
(sinx−cosx)(sinx+0,5k)=0 (*) , x ∊ <0; |
| π> |
| | 2 | |
sinx − cosx = 0 ⋁ sinx+0,5k=0
sinx = cosx ⋁ sinx = −0,5 k (**)
| | 3 | |
Równanie (*) ma 4 różne rozwiązania w przedziale: <0; |
| π> ⇔ gdy równanie (**) ma dwa |
| | 2 | |
różne rozwiązania
18 maj 20:20
kyrtap: | | 5 | |
tam powinno być x = |
| π |
| | 4 | |
18 maj 20:21
kyrtap: Stąd:
sinx+0,5k=0
sinx = −0,5 k / : (−0,5)
−2 sinx = k
−1≤k≤1 / (−1)
−1≤k≤1 / *2
− 2≤k≤2 ⇒ k∊ <−2,2>
18 maj 20:27
kyrtap: Iza w odpowiedziach zgadza się ?
18 maj 20:31
ZKS:
Według mnie źle. Dla k = −2 oraz k = 2 dostaniemy trzy rozwiązania.
18 maj 21:39
ZKS:
Tak samo dla k = ±√2 nie otrzymamy 4 rozwiązań.
18 maj 21:43