matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
mysia:
całka od a do x
1
b−a
dx
18 maj 19:44
Krzysiek:
może zmień zmienną po której całkujesz np. 't' jak mylą cię te 'x' (można też w głowie tą całkę policzyć..)
1
∫
a
x
1/(b−a)dt=
∫
a
x
dt=...
b−a
18 maj 19:47
mysia:
x−a
=
b−a
18 maj 19:52