matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Grzesiek:
Siódmy wyraz ciągu arytmrtycznego jest równy 68, a dwunasty wyraz jest trzy razy większy od wyrazu trzeciego. Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
18 maj 19:36
Nieuchwytny:
a
7
=68 a
1
2
=3*a
3
a
1
+a
6
S
6
=
*6
2
18 maj 20:03