planimetria
myszka17:

Działka budowlana ma kształt nieregularnego czworokąta. Wyniki pomiarów wykonanych przez
geodetę są przedstawione na rysunku. Oblicz pole powierzchni tej działki. Podaj wynik
przybliżony z dokładnością do 1m
2.
18 maj 19:17
myszka17: Wielkości od lewej:40m,50m,30m.
18 maj 19:18
kochanus_niepospolitus:
a czy to zadanie nie było jakiś czas temu
18 maj 19:28
myszka17: Szukałem, też było z działką, ale nie to zadanie.
18 maj 19:29
myszka17: bump
18 maj 21:10
krystek: Podyiel na Δ i z tw cosinusw
18 maj 21:17
myszka17: ale jak znajdę kąty? takie utrudnienie, te podstawy NIE są równoległe...
18 maj 21:33
Eta:

1/ z tw. kosinusów w trójkącie ABC
| | 1 | |
x2=502+302+2*30*50* |
| i x>0 ⇒ x= 70 |
| | 2 | |
2 / z tw. sinusów w tym samym trójkącie
| | 30 | | 70 | |
|
| = |
| ⇒ sinα= ... to α≈ .............. |
| | sinα | | sin120o | |
3/
β=|∡CAD|= 150
o−α =......
| | 1 | | 1 | |
4/ P(ABCD)= P(ACD)+ P(ABC)= |
| *40*70*sinβ+ |
| *50*30*sinα=..... |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 21:53
myszka17:

Ok dzięki serdeczne, to dam radę sobie policzyć, a wiesz jak podzielić ten czworokąt? Bo mam
problem z zaczęciem zadania, potem już idzie.
18 maj 22:31
myszka17: dłuższa przekątna podzieli mi go na trójkąty, ale brakuje mi kątów w drugim trójkącie
18 maj 22:53
Eta:

Dwa razy z tw. kosinusów
1/ w trójkącie ABC : x
2=............
| | |AD|2+|DC|2−x2 | |
2/ w trójkącie ADC po przekształceniu : cosα= |
| =... |
| | 2*|AD|*|DC| | |
to sinα= ..........( z jedynki ....
P= ...
18 maj 23:07
myszka17: 2. co zostało przekształcone?
18 maj 23:20
Eta:
z tw. kosinusów w ACD
x2=|AD|2+|DC|2−2|AD|*|DC|*cosα ⇒ cosα=.....
18 maj 23:22
myszka17: Dzięki wielkie.
18 maj 23:35
Eta:
na zdrowie ...
18 maj 23:37