sprawdź
Grzesiek: Sprawdź, czy okrąg o równaniu (x−2)2+(y+6)2=32 jest styczny do okręgu o równaniu
(x−8)2+y2=8.
18 maj 19:09
kochanus_niepospolitus:
innymi słowy ... sprawdź czy układ równań złożony z tych dwóch równań ma DOKŁADNIE jedno
rozwiązanie
18 maj 19:10
18 maj 19:11
kochanus_niepospolitus:
albo jeszcze prościej
sprawdź jaka jest odległość pomiędzy środkami okręgów
jeżeli jest ona równa sumie promieni (lub różnicy promieni) to tak ... w przeciwnym razie −
okręgi nie są styczne
18 maj 19:11
5-latek: Jak by nie byl to musi miec jeden punkt stycznosci
18 maj 19:12
pigor: ..., np. sprawdź, czy środki S
1=(2,−6) , S
2=(8,0) są takie, że
|S1S2|=√32+√8 ⇔ (S
1S
2)
2= (3
√8)
2 ⇔
⇔ (8−2)
2+(0+6)
2= 9*8 ⇔ 6
2+6
2= 72 ⇔
L=P; odp. TAK . ...
18 maj 19:16