Trójkąt wpisany w okrąg
myszka17:

Równoramienny trójkąt ABC o kącie między ramionami 45stopni (rys) jest wpisany w okrąg o
promieniu 8.
a) oblicz długości łuków AB i BC
b) oblicz pole zacieniowanego odcinka koła
c) oblicz obwód trójkąta ABC
18 maj 18:06
myszka17: kochani błagam, muszę mieć to jak najszybciej...a nie wiem jak się za to zabrać, wzór na pole
wycinka tutaj jest bezwartościowy
18 maj 18:20
jakubs:

Ile wynosi mara kąta β ?
18 maj 18:23
myszka17:

No masz, faktycznie, ok, to już złapałam. Wyszło mi 4pi. (BC)
Zapomniałam opisać.
Ale jak obliczyć AB? i pozostałe dwa podpunkty.
18 maj 18:29
razor: BC będzie 2π a nie 4π
18 maj 18:30
razor: Żeby obliczyć łuk AB zauważ że jest on równy łukowi AC (dlaczego?) i razem z łukiem BC tworzą
cały obwód. Zatem 2|AB| + |BC| = 16π
18 maj 18:32
myszka17: W odpowiedziach widnieje: AB: 6π BC:4π
l=(90+2π*16)/360=4π
18 maj 18:32
razor: źle przeczytałem, faktycznie będzie 4π
18 maj 18:33
myszka17: Są takie same, bo jest to trójkąt równoramienny, ok.
Ale jak znalazłeś to 16π, bo nie zrozumiałam.
18 maj 18:36
razor: 2πr − obwód
18 maj 18:37
myszka17: No tak...
Ok, podpunkt b) obliczyłam już z pola wycinka − pole trójkąta ze wzoru P=1/2ab*sinα, ale z
podpunktem c) mam problem.
18 maj 18:46
myszka17: odpowiedź to: 8(√2+√√2+2)
18 maj 18:57
pigor: ..., na twoim rysunku długość :
podstawy
|BC|=8√2 ⇒ wysokość wzgl. niej h=|AE|= 8+4
√2, a
ramiona
|AC|=|AB|=
√(8+4√2)2−(4√2)2=
√8*(8+8√2)=
8√1+√2,
zatem
Ob.ΔABC= 2|AC|+|BC|= 16
√1+√2+8
√2=
8(√2+√1+√2)....
18 maj 19:02
d: tak piszecie ze nikt kto tego nie zrozumie XD
28 lut 13:13
janek191:
Odkopane po prawie 8 latach
28 lut 15:46