pomoc
balalt16: witam
proszę o pomoc
Wyznacz wartość parametru m tak aby odległość punktu P=(2,m) od prostej l: 3x − 4y + 6 = 0 była
:
a) równa 10
b) nie większa niż 4
18 maj 18:01
razor: wzór na odległość punktu od prostej znamy?
18 maj 18:01
balalt16: tak d = |Ax0 + By0 + C| \ √A2 + B2
18 maj 18:10
balalt16: znam trudno było to zapisać
nie wiem co z tym zrobić
18 maj 18:11
razor: Wszystkie dane masz, więc podstaw do wzoru. a) d = 10, b) d ≤ 4
18 maj 18:11
balalt16: spróbuje to tu zrobić sprawdzisz czy dobrze to podstawiłem
18 maj 18:12
balalt16: 10 = |3 * 2 + (−4) * m + 6| \ √32 + (−4)2
18 maj 18:15
balalt16: tak podstawić trzeba ?
18 maj 18:16
razor: tak, teraz rozwiąż
18 maj 18:17
balalt16: 10 = |6 − 4m + 6| \ 7
10 = 12 − 4m \ 7
18 maj 18:18
balalt16: 70 = 84 − 28 m
− 14 = − 28 m
1/2 = m
18 maj 18:19
razor: ile to jest √32 + (−4)2 ?
18 maj 18:20
balalt16: wartość parametru m jest równa 1/2
tak ma być ?
18 maj 18:20
balalt16: √9 + 16 = 5 a nie siedem
18 maj 18:22
balalt16: 50 = 60 − 20 m
−10 = − 20 m
1/2 = m tak samo wyszło
18 maj 18:23
balalt16: jesli nie tak to już nie wiem
18 maj 18:24
razor: |−4m + 12| = 50
−4m + 12 = 50 lub −4m + 12 = −50
18 maj 18:25
balalt16: chyba że to się równa − 1
18 maj 18:25
balalt16: −4m + 12 = 50
−4m + 12 = − 50
to są rozwiązania ?
18 maj 18:28
razor: tak
18 maj 18:29
balalt16: − m + 3 = 12,5
− m = 9,5
m = − 9,5
tak nie mozna rozwiązać ?
18 maj 18:30
balalt16: − m + 3 = 12,5
− m = 9,5
m = − 9,5
tak nie mozna rozwiązać ?
18 maj 18:30
balalt16: rozwiąże teraz 2
− 4m +12 mniejsze bądz równe 20
− 4m +12 mniejsze bądz równe 20
takie ma być w drugim rozwiązanie
18 maj 18:32
balalt16: − 4m +12 mniejsze bądz równe 20
− 4m +12 mniejsze bądz równe − 20
18 maj 18:33
balalt16: takie coś ma być ?
18 maj 18:34