pomoc
nata18: proszę o pomoc w tym zadaniu
Zaprojektowano plac na boisko sportowe w kształcie prostokąta.
Jednak, aby nie zniszczyć zadrzewienia postanowiono zmniejszyć długość projektowanego boiska o
30 metrów , a szerokość zwiększyć o 15 metrów . Otrzymano w ten sposób boisko kwadratowe o
polu stanowiącym 90 % pola boiska planowanego pierwotnie. Oblicz długość boku boiska
kwadratowego
18 maj 17:56
jakubs:

Oznaczę a i b jak w projekcie czyli pole P=ab
Pole po zmianach P
1=(a+15)(b=30)
0,9P=P
1
18 maj 18:58
nata18: akurat do tego momentu sama doszłam tylko co dalej tylko zamiast a i b dałam x i y
18 maj 19:00
kochanus_niepospolitus:
jak to co ... układ równań i rozwiązujesz
18 maj 19:01
kochanus_niepospolitus:
b−30 = a+15 (bo to ma być kwadrat)
a*b*0,9 = (b−30)*(a+15)
i rozwiązujesz ten prosty układ równań
18 maj 19:02
nata18: układ równań rozumiem

tylko jaki tu początek ma być ty układów to później już sobie poradzę obliczyć tak myślę
18 maj 19:03
nata18: a to rozwiąże go tu i sprawdzisz czy dobrze rozwiązany zostanie ?
18 maj 19:04
kochanus_niepospolitus:
nie ma problemu
18 maj 19:05
jakubs: Przepraszam tam u mnie w nawiasie oczywiście powinno być (b−30).
18 maj 19:06
nata18: b−30 = a+15
a*b*0,9 = (b−30)*(a+15)
b = a+45
9/10 ab = ab+ 15b − 30a−450
18 maj 19:07
nata18: dobrze do tego mometu mam
18 maj 19:08
kochanus_niepospolitus:
nom ... i co dalej
18 maj 19:08
nata18: a+45−30 = a + 15
9 ab = 10 ab +150b − 300a − 4500
0 = 0
−1 ab = 150b − 300a − 4500
1 ab = 300a − 150b + 4500
18 maj 19:12
kochanus_niepospolitus:
a+45−30 = a + 15 <−−−− po co to

w pierwszym równaniu masz b= a+45
podstaw (b) do drugiego równania
9a(a+45) = .... itd. .....
18 maj 19:14
nata18: 0 = 0
b = 300 − 150b + 4500
0=0
151b = 4800
18 maj 19:15
kochanus_niepospolitus:
dlaczego przyjęłaś, że a=1
18 maj 19:16
nata18: b = a+45
9/10 a * (a+45) = a a+45+ 15 8 (a+45) − 30a−450
18 maj 19:16
nata18: tak ma być podstawione ?
18 maj 19:17
kochanus_niepospolitus:
tak
po wymnażaj ... wszystko na jedną stronę i masz wielomian kwadratowy
liczysz Δ
18 maj 19:17
nata18: 40,5a +a2 = a2 +45a + 15a + 675 − 30 a − 450
18 maj 19:20
nata18: 10,5a −225 = 0
18 maj 19:21
kochanus_niepospolitus:
może ... rozwiązuj ... czekam na konkretne wyniki
18 maj 19:21
kochanus_niepospolitus:
co

a w życiu
18 maj 19:21
nata18: to nie wiem kurcze gdzie błąd jest
18 maj 19:22
kochanus_niepospolitus:
| 9 | |
| a*(a+45) = a*(a+45) + 15*(a+45) − 30a − 450 |
| 10 | |
| | 1 | |
− |
| (a2 + 45a) = 15a + 675 − 30a − 450 |
| | 10 | |
| | 1 | |
− |
| (a2+45a) = −15a + 225 |
| | 10 | |
−a
2 − 45a = −150a + 2250
−a
2 + 105a − 2250 = 0
18 maj 19:23
nata18: Δ = 11025 − 4 * (−1) * (−2250)
Δ = 25
√Δ = 5
18 maj 19:26
nata18: i co dalej
18 maj 19:26
jakubs: wyznaczasz a
18 maj 19:26
kochanus_niepospolitus:
no i policz a1 i a2
a następnie do wiliczonego a1 wyznacz b1 ... do a2 wyznacz b2
później sprawdź czy takie pary liczb spełniają warunki zadania
18 maj 19:27
nata18: z czego wyznaczyć a ?
18 maj 19:27
nata18: a to wiem już dokończe sama dziękuje wam za pomoc
18 maj 19:28
nata18: a1 = 150−5/−2
a1 = 72,5
a2 = 150 +5 / −2
a2 = 77,5
b1 = a1+45
b1= 72,5 + 45
b1 = 117,5
b2 = a2+45
b2 = 77,5 + 45
b2 = 122,5
a1 = 72,5
b1 = 117,5
a2 = 77,5
b2 =122,5
117,5 − 30 = 87 ,5
72,5 + 15 = 87 ,5
mamy kwadrat
122,5 − 30 =92,5
77,5 + 15 = 92,5
też mamy kwadrat
2 rozwiązania są
18 maj 20:40