Ciągi
swew: | | 2 | | 22 | |
Pomocy! Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= 1+ |
| + |
| +..... |
| | x+3 | | (x+3)2 | |
a następnie narysuj wykres i podaj zbiór wartości
dziedzinę wyznaczyłem, wszyło, że od −5 i −1 ale jak narysować?
pigor: ...,
| | 2 | | 22 | | a1 | |
f(x)= 1+ |
| + |
| +...= |
| i a1=1 i |q|=2|x+3|<1 |
| | x+3 | | (x+3)2 | | 1−q | |
| | 1 | | x+3 | | x+3 | | x+1+2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| , więc |
| | 1−2x+3 | | x+3−2 | | x+1 | | x+1 | |
f(x) = 1+2x+1 − hiperbola i |q|<1 ⇒ 2< |x+3| ⇔ x+3<−2 i x+3>2 ⇔
⇔ x< −5 v x>−1, czyli
Df = (−∞;−5) U (−1;+∞) i x= −1 asymptota pionowa,
y=1 − asymptota pozioma,
f(−5)=
12 − punkt − kółeczko (−5,
12) niezamalowane , więc
Ef=((12;1) U (1;+∞) − zbiór
wartości tej funkcji f. ...

. ...