trygonometria
yolo: jak rozpisać tg x2 ?
18 maj 17:42
Saizou : a co chcesz z tym zrobić?
18 maj 17:43
5-latek: Znajdz sobie wzor polowkowy
18 maj 17:45
PW: No rozpisać:
t g x p r z e z 2
18 maj 17:45
yolo: zamienic na sinusa przez cosinusa. bo potrzebuje do rownania: sinx*tg x/2=1
18 maj 17:45
yolo: PW he he he
18 maj 17:46
razor: | | x | | x | |
zamień sinx na 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 17:46
yolo: czemu tak?
18 maj 17:48
Saizou :
| | x | | x | | x | |
sinx=sin(2* |
| )=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i dalej sam/ sama
18 maj 17:48
razor: a znasz taki wzór? sin2α = 2sinαcosα
18 maj 17:49
yolo: no tak ale skad mi sie mialo wziac sin2x? przeciez tg= sinxcosx
18 maj 17:51
yolo: chodzi ci o rownanie?
18 maj 17:51
Saizou : | | x | |
przecież napisałem że sinx=sin(2* |
| ) |
| | 2 | |
18 maj 17:52
yolo: ale i tak z tego wzoru tgx/2 wyjdzie sinx/2 przez cosx/2
18 maj 17:54
Saizou :
| | sinα | | x | |
tgα= |
| , a twoje α= |
| |
| | cosα | | 2 | |
18 maj 17:55
razor: | | x | | x | | x | | | | x | |
sinx*tg |
| = 2sin |
| cos |
| * |
| = 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | | | 2 | |
18 maj 17:56
razor: | | x | |
przy założeniu że cos |
| ≠ 0 |
| | 2 | |
18 maj 17:57
yolo: to napisalam wyzej. i co potem z tym?
18 maj 17:57
yolo: a ok
18 maj 17:57
yolo: dzięki
18 maj 18:00