Matematyka(Wielomiany)
M.W: Wielomiany P(x)=(x2−3)2 i Q(x)=x4+(a−2)x3+bx+9 są równe znajdź liczby a i b.
proszę o rozwiązanie.z góry dziękuje za pomoc
18 maj 17:29
5-latek: Podstawowe pytanie .
Kiedy wielomiany sa rowne ?
18 maj 17:36
Lukas:
p(x)=x4−6x2+9
q(x)=x4+(a−2)x3+bx+9
porównaj sobie te dwa wielomiany
18 maj 17:36
M.W: no i wychodzi mi ze;
a4=1 = a4=1
a3=0 = a3=a−2 −−−−−> a−2=0 a=2
a2=−6 = a2=0
a1=0 = a1=b −−−−−> b=0
a0=9 = a0=9
a=2 a b=0 tak to ma być czy coś pomieszałem ?
18 maj 17:50
Lukas:
a0=9 ?
Każda liczba to potęgi zerowej daje 1
18 maj 17:51
razor: M.W. chodziło raczej o a0, a1 itd. a nie o potęgi.
Zadanie dobrze
18 maj 17:53
M.W: dobra mniejsza z tym a0 bo to i tak nie zmieni zadania chodzi o to czy dobrze odczytałem a i
b?
18 maj 17:54
M.W: o razor ma racje
18 maj 17:54
M.W: o to mi chodziło
18 maj 17:55
M.W: no niby dobrze tylko nie rozumiem a2=−6 = a2=o −−−−−> −6=0 ?
18 maj 18:10