pomocy
znowu mam problem: wyznacz wspolczynniki trojmianu, wiedzac, ze wierzcholek trojmianu jest w (−2, −5)
18 maj 17:23
...:
f(x)=a(x+2)2−5
18 maj 17:26
...:
wierzchołek nie określa jednoznacznie wzoru parabolki
18 maj 17:27
znowu mam problem: chodzilo mi o postac ogolna, ale dziekuje za naprowadzenie
18 maj 17:27
5-latek: korzystajac z postaci kanoniczej y=a(x−xw)2+yw
podstaw dane i przyjmij a=1
18 maj 17:28
znowu mam problem: podane bylo tylko, ze x i y min. to kolejno −2 i −5
18 maj 17:28
5-latek: Dla a=1 ramiona beda skierowane w gore ale dla a=−1 ramiona beda w dol skierowane i
wierzcholek tez bedzie w podanym punkcie . tak jak wyzej napisak kolega
18 maj 17:31
pigor: ... , tu masz W=(p,q}= (x
w,y
w)= (
−2,−5), to z postaci kanonicznej
y= a(x−xw)2+yw trójmianu kwadratowego y=
ax
2+
bx+
c
masz
y= a(x−xw)2+yw= a(x+2)
2+5= a(x
2+4x+4)+5=
ax2+4ax+4a+5, czyli
(
a,b,c) = (
a, 4a, 4a+5) − szukane
współczynniki trójmianu . ..
18 maj 17:33
znowu mam problem: dzięki, ale dlaczego +5 a nie −5?
18 maj 17:42
5-latek: Pomylil sie
18 maj 17:44
pigor: ..., przepraszam za ten +; dzięki 5− latek ... grin . ..
18 maj 18:21