prosze o wytlumaczenie, f. kwadratowa
mam problem: czesc, wytlumaczycie mi to zadanie?
dla funkcji y=x2 + 3x + c ustal parametr c tak, by:
a) do wykresu należał punkt p=(−1,3)
b) miejscem zerowym była liczba 1
18 maj 17:08
kyrtap: a) 3 = (−1)2 + 3 * (−1) + c
b) 0 = 12 + 3*1 + c
18 maj 17:10
mam problem: dziękuję
18 maj 17:13
pigor: ..., Twoja funkcja ma wzór y=
f(x)= x2+3x+c,
to
a) punkt P=(x,y)=
(−1,3) ∊ wykresu funkcji f ⇔
f(−1)= 3 ⇔ (−1)
2+3*(−1)+c= 3 ⇔ 1−3+c =3 ⇔
⇔ −2+c =3 /+2 ⇔
c=5 − szukany parametr c
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) x=1 jest miejscem zerowym funkcji f ⇔
f(1)=0 ⇔
⇔ 1
2+3*1+c= 0 ⇔ 1+3+c= 0 ⇔ 4+c=0 /−4 ⇔
c= −4.
18 maj 17:21