rownania kwadratowe - zadanie banalne, ale nie ogarniam..
witam policja: wyznacz trojmian ax2 + bx + c wiedzac, ze do wykresu naleza A=(0,1) i B=(1, −2) oraz dla x=1
przyjmuje najmniejsza wartosc.
18 maj 16:28
kochanus_niepospolitus:
x=1 <−−− wartość największa, a więc:
x=1 −−− jest to xwierzchołka oraz a<0
tworzysz układ trzech równań:
1) xwierzchołka = 1
2) W(0) = 1
3) W(1) = −2
i go rozwiązujesz
18 maj 16:29
jakubs: Jeżeli przyjmuje wartość najmniejszą to chyba a>0.
18 maj 16:32
witam policja: co rozumiesz przez w(0)?
18 maj 16:34
jakubs: Jeżeli do wykresu funkcji należy punkt A(0,1), to wartość funkcji dla x=0 jest 1.
18 maj 16:35