a
vld: Monotoiczność ciągu.
Witam, sprawdzam monotoiczność ciągu, an+1 − an = ... = 1, co daje 1 > 0 więc ciąg rosnący? czy
po prostu nie jest monotoiczny?
18 maj 15:44
PW: Rosnący − każdy wyraz jest od poprzedniego większy (przypadkowo o 1, co nie ma znaczenia dla
definicji).
18 maj 15:58
B: To kiedy ciąg byłby nie monotoiczny?
18 maj 16:01
jakubs: Wtedy kiedy różnica sąsiednich wyrazów jest raz dodatnia a raz ujemna, inaczej raz rosną, a raz
maleją. Przynajmniej tak mi się wydaje
18 maj 16:04
B: | | n2 | |
No tak, ale mamy podany wzór ciągu: an= |
| , z tego liczę sobie an+1 − an i z tego co |
| | n+2 | |
mi wyjdzie sprawdzam czy jest większe czy mniejsze od zera i na podstawie tego wiem czy jest
rosnący czy malejący, więc chyba coś źle robie. Bo raczej zawsze wyjdzie albo mniejsze albo
większe od 0?
18 maj 16:06
PW:
| | (k+1)2 | | k2 | | (k+1)2(k+2) − k2(k+3) | |
ak+1 −ak = |
| − |
| = |
| |
| | (k+1)+2 | | k+2 | | (k+3)(k+2) | |
Mianownik jest dodatni, wobec tego znak różnicy zależy od licznika.
Badałeś ten wielomian 2. stopnia na zbiorze liczb naturalnych? (stopień będzie drugi, bo k
3
się uproszczą).
18 maj 16:15
B: Tak, k∊N+
18 maj 16:29
PW: No to jaka funkcja kwadratowa jest w liczniku?
18 maj 16:30