aaaaa
Patryk: Potrzebuje waszej pomocy .
w kilku zadaniach ,dokładnie 11, z fizyki,dla was banał.
1.kierowca jedzie z kłobucka do warszawy z prędkością v
1=80km/h a z powrotem z prędkością
v
2=120km/h (tyle co ja Seicento

),oblicz średnia prędkość kierowcy w trakcie całej
podróżny.
18 maj 15:37
Piotr 10: Będzie tutaj średnia harmoniczna bodajże, bo ta sama droga jest, ale wpierw to zliczę
18 maj 15:38
18 maj 15:42
Patryk: ten wzór i tyle ?
18 maj 15:42
Patryk: 96 km/h ? ,chyba nawet wiem dlaczego ,pierwsze z głowy
18 maj 15:45
Piotr 10: Musisz go wyprowadzić sobie.
s
1=s
2=s
| | s1 | | s2 | | s | |
t1= |
| =U{s}[V1} ; t2= |
| = |
| |
| | V1 | | V2 | | V2 | |
| | 2s | | 2s | | V1V2 | |
Vśr= |
| = |
| = 2 |
| |
| | | | | | V1+V2 | |
18 maj 15:45
Patryk: ok pierwsze zaliczone
18 maj 15:49
Patryk: 2.kierowca naciska na hamulec w chwili,gdy samochód jedzie z prędkością v1=72km/h,a zwalnia
hamulec w chwili gdy prędkość samochodu wynosi V2=36km/h.Oblicz drogę hamowania d,jeżeli ruch
samochodu w trakcie hamowania odbywał się ze stałym opóźnieniem a=5m/s2
18 maj 15:54
Patryk:
V
k=V
0−at te wzorki załatwia sprawę ?
18 maj 15:56
Piotr 10: Moment, a masz odpowiedzi jak cos?
18 maj 15:56
Patryk: no niestety nie mam
18 maj 15:57
Piotr 10: No moim zdaniem te wzorki powinno załatwić sprawę.
s=d
V0=72 km/h
V k =36 km/h
a= 5 m/s2
tylko pamiętaj o zamieninie prędkosci na m/s
18 maj 15:58
Patryk: ok to licze.dam znac jak skoncze
18 maj 15:59
Piotr 10: Ok.
18 maj 16:00
Patryk: V
k=10m/s
V
0=20m/s
V
k=V
0−at
10m/s=20m/s−5m/s
2*t t=2s
s=50 m
18 maj 16:05
Patryk: i jak ?
18 maj 16:06
Piotr 10: Obliczeń, nie sprawdzam. A Ty jesteś na studiach czy w liceum ?
18 maj 16:06
Patryk: wstyd się przyznac
18 maj 16:07
Patryk: na studiach całkować umiem a fizyki nie.
18 maj 16:07
Piotr 10: Czyli studia

. A jaki kierunek

? Bo ja w październiku idę(jak się uda )
18 maj 16:07
Patryk: ok wazne ,ze wyszło,czuje ,ze jest ok.
18 maj 16:08
Piotr 10: Tylko jedna uwaga, lepiej wyprowadź wzór na d z literkami ( nie wstawiaj tam żadnych danych)
18 maj 16:08
Patryk: MiBM
18 maj 16:09
Patryk: 3. umiem
4.dwa okręty wyruszyły jednocześnie w drogę w kierunkach do siebie prostopadłych jeden z
prędkością v1=20km/h,a d rugi v2=30 km/h.Oblicz prędkość wzajemnego oddalania się od okrętów
oraz ich odległości po upływie czasu t=4h,jakis pomysł
18 maj 16:12
Piotr 10:

Nie wiem czy dobrze myślę, ale może tak:
I z tw. Pitagorasa
? może tak ?
18 maj 16:18
Patryk: tez tak pomyślałem,czyli coś w tym musi być ,pomyśle nad tym ,dzięki,dam znac jak zrobię
18 maj 16:19
Piotr 10: Ok. jak coś to pisz. Ja uczę się na ustną z angola jkc
18 maj 16:19
Saizou : Piotrze czego chcesz się na ustną uczyć?
18 maj 16:22
Piotr 10: Właśnie nie wiem sam. Ale co słyszę ze znajomych to każdy się uczy. To ja też postanowiłem

.
I mam 50 zestawów pytan z ktorych na pewno jeden bede mial, wiec sobie przegladam słowka
18 maj 16:23
Saizou : ja tam idę na żywioł we wtorek xd
18 maj 16:24
Piotr 10: Ja jutro

, coś tam trzeba zerknąć
18 maj 16:25
Saizou : powodzenia i już nie róbmy kolejnego postu "matura preparation"
18 maj 16:27
Piotr 10:
18 maj 16:29
Patryk: matura matura a dobre to były czasy ,4 zrobione
5.Oblicz drogę s ,jaka przebyłoby ciało w ciągu czasu t=2h,poruszające sie ruchem
jednostajnym,jeżeli droge So=100cm przebywa ono w czasie to=10,2 s,wydaje się banalne wiec
tylko spytam czy droga to 705.88 m ?
18 maj 16:35
18 maj 16:39
Patryk:
18 maj 16:39
Patryk: 6.Krople deszczu poruszając się wskutek oporu powietrza ruchem jednostajnym padają pionowo w
dół z prędkością V1=70m/s.opisać ten ruch względem pociągu,który porusza się ruchem
jednostajnym po płaszczyźnie poziomej z prędkością V2=30 m/s.
czyżby znów Pitagoras, ?
18 maj 16:43
kyrtap: Masz rację
18 maj 16:43
Piotr 10: Chyba taak
18 maj 16:44
Patryk: naimad ?
18 maj 16:45
Patryk: ok 6 z głowy
18 maj 16:45
Patryk: może 8. Fiat 126p przebył od miasta A do miasta B drogę s jadąc z prędkością V1=50km/h,a
wracając z powrotem z V2=11.1 km/h.oblicz prędkość średnia
tak jak w zadaniu 1 ?
18 maj 16:50
Piotr 10: Tak
18 maj 16:53
Patryk: eee no to luz.
18 maj 16:54
Patryk: 9.pojazd kołowy porusza się bez poślizgu z prędkością chwilową o wartości 15km/h
.promień kół wynosi 60 cm.
a.ile obrotów w ciągu sekundy wykonują koła tego pojazdu ?
b.jaki jest okres obiegu kół ?
c.jakie jest przyspieszenie dośrodkowe punktu znajdującego się na powierzchni bieżnika koła ?
18 maj 17:01
Piotr 10: Chwilka.
18 maj 17:04
Patryk: ok
18 maj 17:04
Piotr 10: a ) s=Ob*n
Ob=2πr
s=V*t ( zamień tutaj km/h na m/s)
b) t=T*n
18 maj 17:10
Patryk: | | v2 | |
na c to chyba jest wzór ad= |
| |
| | r | |
18 maj 17:10
Patryk: ok ,dziek wielkie stary,życzę powodzenia na ustnej ,mam jeszcze kilka zadań ale widzę ze dam
rade.
18 maj 17:12
Piotr 10: Dzięki
18 maj 17:14