Sinusy, cosinusy
warjat: sin120o + cos300otg135o + sin136π + cos73πctg u{π{4}
sin120o + cos 300o / tg135o + sin136π + cos73π / ctgπ4
18 maj 15:13
warjat: Czy cos 300
o mogę zapisać jako 2cos150
o 
Nie poznałem jeszcze wzorów redukcyjnych z 360 − α
18 maj 15:14
Piotr 10: | | 1 | |
cos3000= cos( 360 − 60 ) = cos600 = |
| |
| | 2 | |
2cos(150)=2cos(180 − 30) = − 2 cos30
0= −
√3
Więc nie można.
18 maj 15:17
warjat: Okej dzięki. A wynik jaki powinien być ? Mi wychodzi −√3 +12
18 maj 15:27
Piotr 10: A nie masz odpowiedzi ?
18 maj 15:27
warjat: Niestety nie ;\ Gdybym miał to bym nie pytał ;>
18 maj 15:28
Piotr 10: Ok to już liczę.
18 maj 15:29
warjat: Mógłbyś obliczyć szybciutko i sprawdzić ?
18 maj 15:29
warjat: Dzięki wielkie
18 maj 15:29
Piotr 10: Wynik taki jak u mnie
18 maj 15:34
warjat: Dzięki wielkie
18 maj 15:54