SZEREG GEOMETRYCZNY
lOLO: zapisz ułamki w postaci ilorazu liczb całkowitych
a) 0,29999....
B) 0,9330330330....
C) −1,67212121....
18 maj 14:59
18 maj 14:59
lOLO: w a bedzie 3/10 ?
18 maj 15:05
18 maj 15:06
jakubs: a) 0,2 +0,09 + 0,009
a
1=0,09
Dalej podstawić do wzoru
18 maj 15:08
lOLO: a w b −165129900 ?
18 maj 15:09
Piotr 10: Na kalkulatorze sobie sprawdź( o ile masz )
18 maj 15:10
jakubs: Źle
18 maj 15:11
lOLO: | | 9 | |
ale podstwiając do wzoru w A) s= |
| |
| | 90 | |
a
210 +
990 =
2790 , a po skrócenu wychodzi
310 , gdzie popelniam błąd?
18 maj 15:13
jakubs: | | 0,09 | | 0,09 | | 1 | |
S= |
| = |
| = |
| |
| | 1−110 | | 910 | | 10 | |
18 maj 15:20
18 maj 15:22
lOLO: czyli dobrze mam podpunkt a
a dlaczego b jest zle?
18 maj 15:25
jakubs: b) 0,9 + 0,0330 + 0,0000330
a
1=0,0330
| | 0,0330 | | 33 | | 1000 | | 11 | |
S= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 9991000 | | 1000 | | 999 | | 333 | |
18 maj 15:30
lOLO: | | −16512 | |
aaaa, pomyliło mi się, zatem w c wjdzie |
| tak? |
| | 9900 | |
18 maj 15:32
jakubs: Mój kalkulator pokazuje −1,66787878 więc coś źle.
18 maj 15:35
lOLO: sprawdzalam 3 razy i za kazdym razem to samo mi wychodzi
18 maj 15:36
jakubs: c) −1,67 + 0,0021 + 0,000021
a
1=0,0021
| | 0,0021 | | 0,0021 | | 21 | | 100 | | 7 | |
S= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 1−1100 | | 99100 | | 10000 | | 99 | | 3300 | |
| | 7 | | 3307 | | 2211 | | 5518 | |
−1,67 − |
| =− |
| − |
| =− |
| |
| | 3300 | | 3300 | | 3300 | | 3300 | |
18 maj 15:50
lOLO: dzieki!
18 maj 19:43
jakubs: Teraz zauważyłem w pierwszej linijce tam powinny być minusy oczywiście
18 maj 20:03