Trygonometria
Beka: tg120*ctg30+cos2135=
18 maj 14:52
Piotr 10: Wzory redukcyjne znamy
18 maj 14:53
Beka: Znamy. Rozpisuję sobie.
−tg30*ctg30+(−cos2 45)=
−1+2/4=−1/2
Gdzieś mam błąd, banalny, bo banalny pewnie, ale się zastanawiam gdzie, bo w odpowiedziach jest
−2 1/2
18 maj 14:55
Piotr 10: tg1200 = tg( 1800 − 600)= − tg600.
18 maj 14:56
Beka: Dobra już wiem co namieszałem. Nawet nie wiem dlaczego, to tam źle poprzestawiałem. Dzięki
18 maj 15:02
Beka: Tam po prostu w pierwszej linijce miałem mieć −ctg 30 i wychodzi. wtedy jest −3+1/2 i wychodzi.
18 maj 15:04
Piotr 10:
18 maj 15:06