geometria dowody
sylwia182: Trójkąt ABC jest równoboczny. Na przedłużeniu boku BC znajduje się punkt N. Na boku AC znajduje
się punkt M. Odległość punktu N od wierzchołka C jest równa odległości punktu M od wierzchołka
A ( AM=CN). Na podstawie tych wiadomości wykaż że BM=NM
18 maj 14:17
kochanus_niepospolitus:

bzduuura ... sprawdź treść zadania
nie powinno być BM = AN

wskazówka ... skorzystaj z tw. cosinusów

(α = 180
o − 60
o = 120
o)
18 maj 14:29
sylwia182: może faktycznie błąd, ale nie mielismy jeszcze twierdzenia cos. jestem w 1 kl. gimnazjum.. może
jeszcze jakies sugestie/.dziękuję bardzo
18 maj 14:44