Pierwiastki wielomianu
magda: Dany jest wielomian W(x)=(x−3)[x
2−(2p+1)x−2p
2].
Udowodnij, że dla każdej wartości parametru p wielomian W(x) ma co najmniej dwa pierwiastki.
Jakie założenia mam przyjąć? Dziękuję z góry za odpowiedź
18 maj 14:15
J:
Jeden pierwiastek juz jest : x =3 , trzeba pokazać,że dla każdego p ,wielomian w nawiasie ma co
najmniej jeden pierwiastek ... czyli Δ ≥ 0 ,dla kazdego p
18 maj 14:24
kochanus_niepospolitus:
kurdę ... wczoraj było ANALOGICZNE zadanie
18 maj 14:36
kochanus_niepospolitus:
czy Wy ludzie naprawdę nie możecie najpierw poszukać nim dacie kolejne zadanie na forum
18 maj 14:37
pigor: ..., otóż warunki zadania będą spełnione ⇔ dany wielomian
W(x)=(x−3) [x
2−(2p+1)x−2p
2]= (x−3) Q(x) ma
co najmniej 2 pierwiastki ⇔
Q(x) ma dokładnie 1 v 2 pierwiastki
x≠3 ⇔
⇔
Q(x)=x2−(2p+1)x−2p2=0 i
a >0 i Δp ≥0 i Q(3) ≠0 ⇔
⇔ a=1 >0 i (2p+1)
2+8p
2 ≥0 i 9−3(2p+1)−2p
2 ≠0 ⇔
⇔ p∊R i p∊R i 2p
2+6p−6 ≠0 ⇔ p∊R i p
2+3p−3 ≠0 ⇔ dokończ . ...
18 maj 14:59
pigor: .... oczywiście warunek Q{3}≠0 dotyczy pierwiastków dwukrotnych ...
18 maj 15:13