SZEREG GEOMETRCZNY
matmaLO: jak to obliczyć? moglby ktoś rozpisać całość?
| | 2+√3 | | 2−√3 | |
a) |
| − 1 + |
| |
| | 2−√3 | | 2+√3 | |
i |q|<1
co dalej? jak się pozbyć stąć niewymierności?
czy po usunęciu niewymierności a
1 = 4
√3+7
q=4
√3−7 ?
18 maj 14:01
razor: | | 2+√3 | |
a1 = |
| = (2+√3)2 = 4√3 + 7 |
| | 2−√3 | |
| | 2−√3 | |
q = |
| = (2−√3)2 = 4 − 4√3 + 3 = −4√3 + 7 |
| | 2+√3 | |
18 maj 14:04
matmaLO: tak, do tego doszłam, a jak teraz obliczyć szereg?
18 maj 14:05
razor: Czy ten "szereg" to są tylko te 3 wyrazy?
18 maj 14:06
matmaLO: nie, po trzecim wyrazie jest " +...." nie dopisałam przez nieuwagę
18 maj 14:10
matmaLO: ?
18 maj 14:29
matmaLO: up
18 maj 14:33
kochanus_niepospolitus:
jak to jak ... podstaw
a
1 masz wyliczone ... q także
co za problem
18 maj 14:34
kochanus_niepospolitus:
skoro obliczyłaś (samodzielnie) a
1 i q ... to znaczy, że masz opanowane tajniki wyciągania
niewymierności z mianownika ... więc w czym problem
18 maj 14:35
matmaLO: chcialabym, żeby ktoś podał mi wynik, bo nie wiem czy dobrze obliczyłam
18 maj 14:38
kochanus_niepospolitus:
to pokaż nam swoje obliczenia ... sprawdzimy ... to co podałaś na pewno można jeszcze skrócić
(minimum przez 4 podzielić)
18 maj 14:40
kochanus_niepospolitus:
| 4√3+7 | | 16*3 + 13*4√3 + 42 | | 90 + 52√3 | |
| = |
| = |
| |
| 4√3 − 6 | | 16*3 − 36 | | 12 | |
no to mi inaczej wyszło
18 maj 14:43