Ciągi
Karolcia :): Zadanie 1.
Trzy liczby x,y,z, w podanej kolejności,tworzą ciąg arytmetyczny.Suma tych liczb jest równa 30.
Jeżeli każdą z liczb x i z zmniejszymy o 5,a liczbę y zmniejszymy o 6,to otrzymane liczby będą
trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.Wyznacz ciąg arytmetyczny (x,y,z).
Zadanie 2.
Które wyrazy nieskończonego ciągu (an),gdzie an=2n2−11n + 7, są nie większeniż 2?
Zadanie 3,
Trzy liczby x3, 2x2−x, −8 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz ten ciąg
18 maj 13:38
J:
1) 2y = x + z , x + y + z = 30 , (y − 6)2 = (x −5)(z−5) .... układ trzech równań
18 maj 13:41
J:
2) 2n2 − 11n + 7 ≤ 2 ... rozwiąż nierówność.
18 maj 13:43
J:
3) 2(2x2 −x) = x3 − 8 .... rozwiąż równanie
18 maj 13:44
Karolcia :): dziękuję bardzo
18 maj 13:49