Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów
RoxySS: Oblicz sin (30 + β) i sin (60 − β) jeśli :
a) sin β = 4/5 i β należy do ( 0 stopni ; 90 stopni )
b) sin β = 3/5 i β należy do ( 90 stopni ; 190 stopni )
18 maj 13:12
razor: znasz wzory na sin(α+β) i sin(α−β)?
18 maj 13:13
RoxySS: sin (α + β ) = sin α cos β + cos α sin β
sin (α − β ) = sinα cos β − cos α sin β
18 maj 13:15
razor: sin2β + cos2β = 1 ⇒ cos2β = 1 − sin2β − wylicz stąd cosβ biorąc pod uwagę w której jest
ćwiartce
18 maj 13:18
RoxySS: Gdybym wiedział jak to bym to zrobił
18 maj 13:19
kyrtap: czy w tych szkołach coś uczą?
18 maj 13:20
razor: Jeśli β należy do przedziału (0, 90st.) to jakiego znaku jest cosinus? A jeśli należy do
przedziału (90, 180st.) to jakiego?
18 maj 13:21
razor: Narysuj sobie wykres jeśli tego nie widzisz
18 maj 13:22
RoxySS: To wygląda tak : gada pisząc Ty ledwo nadążasz żeby to przepisać i mieć jakiekolwiek notatki
jak prosisz żeby powtórzyła to ona mówi że nie ma czasu bo się nie wyrobi z materiałem i tak
jest ciągle dlatego jestem tutaj żeby czegokolwiek się nauczyć / zrozumieć
18 maj 13:22
RoxySS: No ale cosβ = 1 − sin β jak się wzięło pod pierwiastek to pierwiastek z 1 to 1 a kwadrat się
skróci z pierwiastkiem
18 maj 13:30
J: | | 16 | | 9 | | 3 | |
a) cos2β = 1 − sin2β ⇔ cos2β = 1 − |
| ⇔ cos2β = |
| ⇔ cosβ = |
| |
| | 25 | | 25 | | 5 | |
18 maj 13:32
RoxySS: A to tak rozumiem

Co dalej z tym zrobić?
18 maj 13:34
J: Podstaw do wzoru: sin(30 + β) ... i musisz jeszcze znać wartość sin30o oraz cos30o
18 maj 13:38
RoxySS: sin30 = 1/2
cos30 = pierwiastek z 3 przez 2
18 maj 13:40
J: No ... i podstaw do wzoru ...
18 maj 13:42
razor: | | 9 | | 3 | | 3 | |
Jeśli cos2β = |
| to cosβ = − |
| lub cosβ = |
| ale β należy do 1 ćwiartki w |
| | 25 | | 5 | | 5 | |
| | 3 | |
której cosinus jest dodatni, więc cosβ = |
| |
| | 5 | |
18 maj 13:47
RoxySS: 1/2 * 3/5 + pierwiastek z 3 / 2 * 4/5= 3/10 + 2 pierwiastki z 3 przez 5
3/10 + 2 pierwiastki z 3 przez 5 trzeba do wspólnego mianownika czyli *2
będzie 3/10 + 4 pierwiastki z 3 przez 10
a wynik to : 3+4 pierwiastki z 3 / 10 ?
18 maj 13:51
razor: zapisz to normalnie − po lewej masz przykłady
18 maj 13:52
J: Tak
18 maj 13:53
RoxySS: | 1 | | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
| * |
| + √3 /2 * |
| = |
| + 2√3 / 5 = |
| + ( 2√3 / 5 ) * 2 |
| 2 | | 5 | | 5 | | 10 | | 10 | |
| 3 | |
| + 4√3 / 10 = 3+4√3 /10 |
| 10 | |
18 maj 13:58
18 maj 13:59
razor: Jest ok, teraz przykład b
18 maj 13:59
RoxySS: Jeszcze zrobie tylko to sin ( 60 − β )
18 maj 14:03
RoxySS: 3√3 − 4 / 10 ?
18 maj 14:08
RoxySS: .
18 maj 14:38
RoxySS: Dzięki wielkie za pomoc już zrobiłem dalej sam
18 maj 14:54