ciągi
Karolcia :): Zadanie1. Długość boków trójkąta prostokątnego o obwodzie równym 36 są kolejnymi wyrazami
pewnego ciągu arytmetycznego.Znajdź długości boków tego trójkąta.
Zadanie2. Oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów pewnego rosnącego ciągu geometrycznego,w
którym trzeci wyraz jest 6 razy większy od pierwszego,a suma pierwszego i piątego wyrazu tego
ciągu jest równa 74.
18 maj 13:02
J: 1)
boki: a1 , a1 + r, a1 + 2r
a12 + (a1 + r)2 = (a1 + 2r)2
a1 + a1 + r + a1 + 2r = 36
18 maj 13:08
razor: 1)a−r, a, a+r − boki trójkąta
a−r + a + a+r = 36
3a = 36
a = 12
(12−r)
2 + 12
2 = (12+r)
2 − do rozwiązania
2) a
3 = 6a
1
a
1 + a
5 = 74
a
1q
2 = 6a
1 ⇒ q
2 = 6 ⇒ q =
√6 (bo ciąg jest rosnący
a
1 + a
1q
4 = 74
a
1 + 36a
1 = 74
a
1 = 2
Teraz podstaw do do wzoru na S
n dla n = 8
18 maj 13:08