matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole
adam:
Oblicz pole obszaru zawartego pomiędzy krzywymi y=1/x , y=x
2
, y=4
18 maj 12:21
Krzysiek:
P=∫
1
4
(
√
y
−1/y)dy albo całkujesz po 'x' i wtedy musisz policzyć dwie całki. Pierwsza w granicach [1/4,1] a druga [1,2]
18 maj 12:29