Proszę o podpowiedź
Jasiu: Oblicz resztę z dzielenia liczby 6k − 1 przez 3
18 maj 12:09
Saizou :
6k−1=6k−3+2=3(2k+1)+2
reszta to 2
18 maj 12:11
sushi_ gg6397228:
zacznij od wersji na piechote
k=1
k=2
k=3
...
i co widzisz
18 maj 12:12
Jasiu: Bardzo dziękuję. W odpowiedzi było 5.
18 maj 12:18
Piotr 10: Saizou coś pokręciłeś chyba
18 maj 12:18
ICSP: Nic nie pokręcił.
18 maj 12:19
razor: powinno być 2k−1 zamiast 2k+1
18 maj 12:20
Saizou : no tak, ale to tylko symbol reszta jest ok
18 maj 16:17
PW: Jasiu, reszta z dzielenia przez 3 nie może być równa 5 − z definicji reszty to wynika.
18 maj 16:51