,
Matma : Jedna z liczb stanowi 30% drugiej liczby. Wyznacz te liczby wiedząc, że ich suma jest równa 40
18 maj 11:11
kyrtap: a, b − szukane liczby (zał: a>b)
b = 0,3 a
a + b = 40
a + 0,3 a = 40
1,3 a = 40
| | 3 | | 400 | | 120 | |
b = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 13 | | 13 | |
18 maj 11:15
pigor: ..., lub, z warunków zadania niech
x, 40−x − szukane liczby, to
x=30%(40−x) /*10 ⇔ 10x=3(40−x) ⇔ 10x=120−3x ⇔
⇔ 13x=120 ⇔ x=
12013=
9313 ⇒ 40−x=40−9
313=
301013 ;
odp.
9313 i
301013 − szukane
liczby. ....
18 maj 11:48