prawdopodobieństwo
tyu: Proszę o sprawdzenie zadania
Ze zbioru
Z={ x∊ N: 4
x−4 * 0,5
5−x < 2
x−3 * 4
6/x }
losujemy kolejno ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że ich suma jest większa
od 8.
| | 6 | |
wykładnik "6/x" to jest ułamek |
| ale jakiś niewyraźny zapis był przy pomocy kodu |
| | x | |
| | | |
|
| , więc zapisałem to jako "6/x" |
| | | |
Rozwiązanie jest tutaj
http://www.matematyka.pl/117706.htm
ale chyba tam jest błąd w obliczeniu rozwiązań, bo na koniec wychodzi mi inny przedział niż
podany w linku
2x
2 − 10x − 12< 0 zatem a=2, b=−10, c=−12 Δ=196=14
2
| | 10−14 | | −4 | | 10+14 | | 24 | |
x1= |
| = |
| = 1 x2= |
| = |
| = 6 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
czyli x∊(−1,6) i x∊N => x∊{1,2,3,4,5} chyba tutaj nie wpisuję zera ?
IΩI = 5
2 W linku jest też inna moc Ω, która wynosi IΩI = 4
2=16, więc wynik nie może być
| | 3 | |
prawidłowy, bo prawidłowe prawdopodobieństwo to P(A) = |
| |
| | 25 | |
więc pary spełniające warunek to (4,5) (5,5) (5,4)
| | 3 | |
P(A) = |
| wynik jest dobry, ale nie wiem, bym szukał tych trzech par, ale np cztery |
| | 25 | |
pary, nie znając wyniku
czy ktoś mógłby mi to sprawdzić, bo nie wiem, czy się gdzieś nie pomyliłem. Sam się tego uczę,
w podręczniku jak zwykle są tylko najprostsze przykłady.
18 maj 10:14
sushi_ gg6397228:
zapisz po kolei obliczenia zbioru "Z", a nie ostateczną postać
18 maj 10:17
tyu: czyli chodzi Ci jak rozwiązałem funkcję wykładniczą ?
18 maj 10:18
sushi_ gg6397228:
tak
18 maj 10:23
tyu: 2
2(x−4) * 2
−(5−x) < 2
x−3 * 2
12/x
2
2x−8+x−5 < 2
x−3+12/x
2
3x−13 < 2
x−3+12/x
2x
2−10x − 12< 0
resztę już napisałem wyżej
18 maj 10:30
sushi_ gg6397228:
jeżeli nie mamy treści zadania tylko takie coś, to nie możemy pomnożyć nierownosci przez "x",
bo nie wiemy jakiego jest znaku−−> trzeba zrobic wspolny ułamek jak w linku
x* (2x
2− 10x − 12) <0
potem sa trzy miejsca zerowe, fala , przedział + założenia x≠0
bo pomyliła sie w obliczeniach M.Z.
18 maj 10:40
tyu: okej, rozumiem, ale tam jest chyba źle obliczony X1. Tak jak wyżej napisałem mi wychodzi, że
to jest x1=−1, a nie jeden. Czy mógłbyś sprawdzić jeszcze ten aspekt, bo wszystko inne się mi
zgadza. W rozwiązaniu w linku moc omegi jest za mała (16). Żeby omega była prawidłowa (25), to
jedynka musi należeć do zbioru Z − tak mi się wydaje.
18 maj 10:48
sushi_ gg6397228:
napisałem w ostatniej linijce " pomyliła, się w obliczeniach MZ−−> miejsca zerowe"
x1=−1, x2=0, x3= 6
18 maj 10:56
tyu: aha, nie zrozumiałem tego. Dziękuję za pomoc.
18 maj 11:05
PW: Zaraz, zaraz, w treści zadania było:
x∊N
− dlaczego nie można pomnożyć przez dodatnie x?
18 maj 11:47
tyu: dobre pytanie, bo x∊N, więc chyba można ?
18 maj 13:17
sushi_ gg6397228:

teraz patrz na rysunki, czy w każdym przedziale "kolory" są tego samego znaku ?
18 maj 13:37
PW: Ale ja pytałem nie dlatego, że nie wiem, tylko dlatego, że Ty nie wiesz. Dziedziną nierówności
w tym zadaniu są liczby dodatnie, i to położone "rzadko" − tylko liczby naturalne. Jaki jest
sens rozważania nierówności dla wszystkich x rzeczywistych, rysowania wykresów? Żeby się
narobić, czy żeby pokazać niezrozumienie treści zadania?
18 maj 16:07