Prawdopodobieństwo
Kozaczek: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem z prawdopodobieństwa.
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Niech X będzie sumą wyrzuconych oczek. Znaleźć rozkład
zmiennej losowej X, sporządzić tabelę rozkładu. Obliczyć E(X) i V(X).
Nie wiem jak sporządzić tą tabelę rozkładu a dokładnie to nie wiem jak policzyć
prawdopodobieństwo dla każdej możliwej sumy od 2 do 12.
Bardzo proszę o pomoc
17 maj 23:04
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
suma 2 −−− (1,1) <−−− czyli Pr = |
| |
| | 36 | |
| | 2 | |
suma 3 −−− (1,2) ; (2,1) <−−− Pr = |
| |
| | 36 | |
itd.
18 maj 00:24
Trivial: Można rozwiązać tabelką:
+ 1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 6 7
2 3 4 5 6 7 8
3 4 5 6 7 8 9
4 5 6 7 8 9 10
5 6 7 8 9 10 11
6 7 8 9 10 11 12
Teraz sobie zliczasz ile razy wystąpiła dana suma i dzielisz przez 6
2, np. piątka wystąpiła
| | 4 | |
cztery razy, zatem P(X1 + X2 = 5) = |
| |
| | 36 | |
Pozostałe analogicznie (jest 11 możliwości).
18 maj 01:00
Kozaczek: o super! dziękuję bardzo!
18 maj 19:32