dobry wieczór, pewne zadania z ciągu
Mateusz96: dobry wieczór, treść zadania:
O nieskończonym ciągu wiadomo, że jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 3. Ciąg xn jest
określony xn= 2an.
a Wykaź ze ciag xn jest ciągiem geometrycznym o ilorazie 8. − Zadania wykazałem, wyszło
problem z przykładem b)
Wiedząc dodatkowo ze suma czterech początkowych wyrazów ciągu xn jest równa 2340 wyznacz a1
więc:
a1 = ?
S4 = 2640
n = 4
q = 8
i wychodzi mi że a1 = 4 a w odpowiedzi pisze a1 = 2
17 maj 21:04
MQ: Bo to x1 wychodzi ci 4, a x1=2a1, czyli a1=2, bo 4=22
17 maj 21:09