równanie różniczkowe U{dy}{du} cosx +ysinx = xcosx+u{1}{2}x^{2}sinx
Markos: | dy | |
| cosx +ysinx = xcosx+12x2sinx |
| du | |
dy/dx cosx=−ysinx
z tego wychodzi
y
0 = C
1 cosx
y
s = C
(x) cosx
y'
s=C'
(x)cosx − C
(x) sinx
| | 1 | |
C'(x) cos2x=xcosx+ |
| x2sinx |
| | 2 | |
nie wiem za bardzo jak całkę wyliczyć no chyba że mam błąd wcześniej
próbowałem tak
| | xcosx | | x2sinx | |
∫ |
| dx +12∫ |
| dx = ... |
| | cos2 | | cos2x | |
| | 1 | |
pierwsza całka u=xcosx v'= |
| |
| | cos2x | |
u'=cosx−xsinx v=tgx
| | xsin2x | |
... = xsinx − (∫sinxdx − ∫ |
| dx) |
| | cosx | |
17 maj 20:53
sushi_ gg6397228:
zapisz ile wynosi "y" z rozdzielenia zmiennych
17 maj 20:56
Markos: y=C1 cosx
17 maj 21:10
Markos: lnIyI=lnIcosxI + C , C=lnIC1I C1≠0
y=C1 cosx
17 maj 21:20
Trivial:
Jedno spojrzenie na równanie i od razu widać rozwiązanie szczególne.
| | dy | | 1 | |
|
| cos(x) + ysin(x) = xcos(x) + |
| x2sin(x) |
| | dx | | 2 | |
| | 1 | |
Jest oczywiste, że ys = |
| x 2 spełnia równanie.  Rozwiązanie równania jednorodnego |
| | 2 | |
można szybko policzyć ze wzoru
| | dy | | sin(x) | |
|
| + y* |
| = 0 |
| | dx | | cos(x) | |
y
j = Ce
∫−sin(x)dx/cos(x) = Ce
ln|cos(x)| = C*cos(x).
| | 1 | |
Zatem y = |
| x2 + C*cos(x). |
| | 2 | |
17 maj 21:41
Markos: nie bardzo kumam jak to zrobiłeś , rozumiem że metodą przewidywania
y
0=C*cos(x) ok
| | 1 | |
tylko jak to przewidziałeś że ys= |
| x2 |
| | 2 | |
17 maj 21:46
Trivial: Spojrzałem na równanie i tak się akurat złożyło, że rozwiązanie było trywialne. Porównaj to co
| | 1 | | dy | |
jest przy sinusie. y = |
| x2. Akurat zachodzi |
| = x i mamy zgodność.  Żeby |
| | 2 | | dx | |
rozwiązać to inaczej trzeba uzmiennić stałą, a to zawsze dużo roboty. Lepiej zgadywać.
17 maj 21:56
Trivial: | | 1 | |
A Twoja całka wygląda OK. Jakieś części i może by poszła. Różniczkuj x (albo |
| x2). |
| | 2 | |
Całkuj resztę.
17 maj 22:03
17 maj 22:05
Markos: teraz już wiem skąd to wytrzasnąłeś

tylko jak to zapisać żeby pkt naliczył
bo mam niestety upierdliwego wykładowce, no i u mnie na ćwiczeniach było że aby przewidywać
przy y musi być stała , a nie zmienna dlatego od razu odrzuciłem tą metodę a tutaj to że
jest wyczytane z równania , więc jak to zapisać aby były wszystkie pkt ?
17 maj 22:05
Trivial: Tutaj raczej nic magicznego nie da się przewidywać. Pozostaje uzmiennienie stałej i żmudne
całki. Ja bym dał po prostu komentarz o trywialności rozwiązania i liczył na maksa.
17 maj 22:09
Markos: i tak bym zrobił bo czas się liczy ,ale tylko na kolokwium bo mam później możliwość pogadania z
prof.
wielkie dzięki Trivial
17 maj 22:12
Markos: Trivial no nie mogę stary miałem to na kolosie
może masz jakąś podpowiedź jak argumentować to żeby nie uwalił mi pkt
napisałem tak
dx/dy=x
y=1/2x2 i że to można wyczytać z równania
19 maj 14:19
Trivial:
Zgadywanie w ogóle trudno uzasadnić. Jak się spyta dlaczego akurat taka funkcja, to odpowiedz,
że zauważyłeś rozwiązanie z postaci równania i łatwo sprawdzić, że jest poprawne. Z kolei
całka z metody uzmienniana stałej wyszłaby dość czasochłonna i nie chciałeś tracić czasu na
jej obliczanie. Ewentualnie możesz się przygotować do rozwiązania tej całki.
Nie wiem co w tej sprawie można jeszcze zrobić.
19 maj 14:36
Trivial:
Jeszcze możesz się argumentować tym, że aby napisać rozwiązanie ogólne wystarczy znać jedno
rozwiązanie szczególne, które nie jest postaci Acos(x). Oczywiście 12x2 nie jest tej
postaci. Zgadłeś jedno i to wystarcza.
19 maj 14:39