matematykaszkolna.pl
równanie różniczkowe U{dy}{du} cosx +ysinx = xcosx+u{1}{2}x^{2}sinx Markos:
dy 

cosx +ysinx = xcosx+12x2sinx
du 
dy/dx cosx=−ysinx z tego wychodzi y0 = C1 cosx ys = C(x) cosx y's=C'(x)cosx − C(x) sinx
 1 
C'(x) cos2x=xcosx+

x2sinx
 2 

1 
xcosx+

x2sinx
 2 

C(x)=∫

cos2x 
nie wiem za bardzo jak całkę wyliczyć no chyba że mam błąd wcześniej próbowałem tak
 xcosx x2sinx 

dx +12

dx = ...
 cos2 cos2x 
 1 
pierwsza całka u=xcosx v'=

cos2x 
u'=cosx−xsinx v=tgx
 xsin2x 
... = xsinx − (∫sinxdx − ∫

dx)
 cosx 
17 maj 20:53
sushi_ gg6397228: zapisz ile wynosi "y" z rozdzielenia zmiennych
17 maj 20:56
Markos: y=C1 cosx
17 maj 21:10
Markos: lnIyI=lnIcosxI + C , C=lnIC1I C1≠0 y=C1 cosx
17 maj 21:20
Trivial: Jedno spojrzenie na równanie i od razu widać rozwiązanie szczególne.
 dy 1 

cos(x) + ysin(x) = xcos(x) +

x2sin(x)
 dx 2 
 1 
Jest oczywiste, że ys =

x2 spełnia równanie. emotka Rozwiązanie równania jednorodnego
 2 
można szybko policzyć ze wzoru
 dy sin(x) 

+ y*

= 0
 dx cos(x) 
yj = Ce∫−sin(x)dx/cos(x) = Celn|cos(x)| = C*cos(x).
 1 
Zatem y =

x2 + C*cos(x).
 2 
17 maj 21:41
Markos: nie bardzo kumam jak to zrobiłeś , rozumiem że metodą przewidywania y0=C*cos(x) ok
 1 
tylko jak to przewidziałeś że ys=

x2
 2 
17 maj 21:46
Trivial: Spojrzałem na równanie i tak się akurat złożyło, że rozwiązanie było trywialne. Porównaj to co
 1 dy 
jest przy sinusie. y =

x2. Akurat zachodzi

= x i mamy zgodność. emotka Żeby
 2 dx 
rozwiązać to inaczej trzeba uzmiennić stałą, a to zawsze dużo roboty. Lepiej zgadywać.
17 maj 21:56
Trivial:
 1 
A Twoja całka wygląda OK. Jakieś części i może by poszła. Różniczkuj x (albo

x2).
 2 
Całkuj resztę.
17 maj 22:03
Trivial: Proszę bardzo, potwierdzenie. http://www.wolframalpha.com/input/?i=cos%28x%29*integral+%28x%2Fcosx+%2B+%281%2F2%29x^2*sinx%2Fcos^2x%29+dx Wynik wychodzi taki sam jak mój.
17 maj 22:05
Markos: teraz już wiem skąd to wytrzasnąłeś tylko jak to zapisać żeby pkt naliczył bo mam niestety upierdliwego wykładowce, no i u mnie na ćwiczeniach było że aby przewidywać przy y musi być stała , a nie zmienna dlatego od razu odrzuciłem tą metodę a tutaj to że
 1 
y=

x2
 2 
jest wyczytane z równania , więc jak to zapisać aby były wszystkie pkt ?
17 maj 22:05
Trivial: Tutaj raczej nic magicznego nie da się przewidywać. Pozostaje uzmiennienie stałej i żmudne całki. Ja bym dał po prostu komentarz o trywialności rozwiązania i liczył na maksa.
17 maj 22:09
Markos: i tak bym zrobił bo czas się liczy ,ale tylko na kolokwium bo mam później możliwość pogadania z prof. wielkie dzięki Trivial
17 maj 22:12
Markos: Trivial no nie mogę stary miałem to na kolosie może masz jakąś podpowiedź jak argumentować to żeby nie uwalił mi pkt napisałem tak dx/dy=x y=1/2x2 i że to można wyczytać z równania
19 maj 14:19
Trivial: Zgadywanie w ogóle trudno uzasadnić. Jak się spyta dlaczego akurat taka funkcja, to odpowiedz, że zauważyłeś rozwiązanie z postaci równania i łatwo sprawdzić, że jest poprawne. Z kolei całka z metody uzmienniana stałej wyszłaby dość czasochłonna i nie chciałeś tracić czasu na jej obliczanie. Ewentualnie możesz się przygotować do rozwiązania tej całki. Nie wiem co w tej sprawie można jeszcze zrobić.
19 maj 14:36
Trivial: Jeszcze możesz się argumentować tym, że aby napisać rozwiązanie ogólne wystarczy znać jedno rozwiązanie szczególne, które nie jest postaci Acos(x). Oczywiście 12x2 nie jest tej postaci. Zgadłeś jedno i to wystarcza.
19 maj 14:39