ciągi
Cieniek: Można policzyć za pomocą ciągów, ile jest wyrazów 1000>n>99 ?
17 maj 20:50
razor: Jeśli mówisz o liczbach całkowitych to jest ich 1000−99+1 = 902, ale nie chcę się bawić w
zgadywanie więc po prostu napisz co masz do policzenia
17 maj 20:53
razor: ups, tam jest > a nie ≥ w takim razie trzeba jeszcze odjąć 2
17 maj 20:54
Cieniek: ile jest wyrazów większych 99 i mniejszych od 1000, wiem że jest to 900
bo to jest tylko przykład, zadanie jest inne, ale chcę sam policzyć, na podstawie
przedstawionego przez ciebie tu rozwiązania
17 maj 20:58
razor: ogólnie wyrazów od 99 do 1000 (razem z 99 i 1000) jest 1000−99+1 ale trzeba jeszcze odjąć wyraz
99 i 1000 więc mamy 1000−99−1 = 900
17 maj 21:04
PW: To jakieś wyrafinowane żądania − po cco tu jakieś ciągi?
To się pokazuje na sztachetach płotu. Różnica numerów pierwszej i ostatniej sztachety pokazuje
ile jest odstępów. Liczba sztachet jest o 1 większa. W tym wypadku pierwsza sztacheta ma numer
100, a ostatnia 999.
17 maj 21:06
Cieniek: no ale za pomocą wzoru na ciąg mi to przedstaw
17 maj 21:06
Cieniek: PW
pomóz mi przedstawić na ciągach czy policzyć ile wyrazów ma n
523>n>42
17 maj 21:07
razor: a do czego ci tutaj wzór na ciąg potrzebny, bo chyba tylko po to żeby sobie życie skomplikować
17 maj 21:08
Cieniek: no własnie ułatwić
17 maj 21:08
razor: to masz na ciągach
a1 = 43
an = 522
r = 1
an = a1 + (n−1)r
z tego wylicz n
17 maj 21:09
Cieniek: czyli można\
dzięki
17 maj 21:12
PW: Można, ale to nie jest matematyka, tylko mechaniczne zastosowanie wzoru (który nota bene
powstał z rozumowania: liczba odstępów − tych r − jest o 1 mniejsza niż liczonych
przedmiotów).
O takim sposobie działania można powiedzieć:
− Hebluj, synu,, hebluj. Przyjdzie ojciec − siekierką poprawi.
17 maj 21:29