matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proste równanie
Klaudia:
Dzień dobry, Wstyd się przyznać, jednak nie potrafię obliczyć poniższego równania. Czy ktoś z Was mógłby krok po kroku je opisać? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
50
y−
=0
x
2
20
x−
=0
y
2
17 maj 19:06
vld:
cwaniaczek =D
17 maj 19:16
Mila:
x≠0 i y≠0
50
y=
x
2
20
x=
y
2
x*y
2
=20
50
x*(
)
2
=20
x
2
2500
x*
=20
x
4
2500
=20
x
3
250=2x
3
x
3
=125 x=5
50
y=
5
2
y=2
17 maj 19:16