Oblicz pole i obwód trójkąta równoramiennego
Kamil: Oblicz pole i obwód trójkąta równoramiennego o podstawie długości 10 i kącie między ramionami
70 stopni.
17 maj 18:13
J: I gdzie lezy problem ?
17 maj 18:16
Kamil: Nie za bardzo wiem jak mam to zadanie zrobić. Byłbym wdzięczny za rzetelne wyjaśnienie
(ewentualnie jakieś linki).
17 maj 18:17
5-latek: Zrob rysunek i popoznaczaj dlugosci i katy (ile wynosi kąt przy podstawie ?
17 maj 18:17
5-latek: Czesc
J
17 maj 18:18
Kamil: Niestety, nie zostało to podane w treści zadania.
17 maj 18:18
5-latek: Ogolnie to jakie sa kąty przy podstawie w trojkacie rownoramiennym ? Rowne czy rozne ?
17 maj 18:20
Kamil: Kąty przy podstawie są równe.
17 maj 18:20
J: Cześć ...
17 maj 18:21
5-latek: Dobrze .
A ile wynosi suma kątow w trojkacie ?
17 maj 18:21
jakubs: Suma kątów w trójkącie wynosi 180. Tak więc 180=70+2*α gdzie α− kąt przy podstawie
17 maj 18:22
Kamil: Tak jak odpowiedział Jakubs, 180 stopni.
17 maj 18:24
5-latek:
17 maj 18:24
5-latek: no to jeszeli suma wynosi 180 stopni a kąt przy wierzchoklku α=70 to ile wynosi suma katow
przy podstawie? ajesli katy sa rowne to ile wynosi pojedynczy kąt β
17 maj 18:26
Kamil: Suma kątów przy podstawie to 110 stopni. W takim razie pojedynczy kąt wynosi 55 stopni.
17 maj 18:27
J: A po co nam potrzebna wiedza o kątach przy podstawie ? ....
17 maj 18:30
Kamil: W tym miejscu zaczynają się schody, przynajmniej dla mnie. Nie mam pojęcie, niestety.
17 maj 18:32
5-latek:

Dobrze
Jesli mamy dane AB=10 to ile wynosi AD (pamietaj ze jest to trojkat rownioramienny
I wobec tego z jakiej funkcji trygonometrycznej mozewsz skorzystac zeby wytliczyc dlugosc boku
AC?
17 maj 18:33
J:
| | 5 | |
Masz: |
| = sin35o ... czyli = ? |
| | b | |
| | 5 | |
Masz: |
| = tg35o ... czyli h = ? |
| | h | |
17 maj 18:35
5-latek: Chcialem go tez do tego doprowadzic
17 maj 18:36
Kamil: Nie, ja się chyba poddaję. Wstyd to napisać, ale znowu nie mam pojęcia.
17 maj 18:41
5-latek: W zadnym wypadku sie nie poddawaj
Rozpatruj trojkat prostokatny ACD
AD jest rowne polowie boku AB bo wysokosc w trojkacie rowwsnoramiemmym dzieli podstawe na
polowe czyli AD=10:2=5
wyliczyles ze kat przy podsatwie =55 stopni
czym jest stosunek boku AD do AC w tym trojkacie ? Jaka to funkcja trygonometryczna ?
POtem wrocimy do tego co napisal w poscie 18:35
17 maj 18:49
5-latek: Oczywiscie napisal
J
n
17 maj 18:51
5-latek: I chyba po zawodach
17 maj 19:00