?????
helpme: W trójkącie o bokach długości a=6, b=7, c=5 wpisano prostokąt , którego dwa boku są równoległe
do boku b. Stosunek długościboku prostokąta zawartego w boku trójkąta do długości drugiego
boku wynosi 2;1, wyznacz dł. boków PROSTOKĄTA.?
17 maj 18:02
kochanus_niepospolitus:
chociaż rysunek został zrobiony
17 maj 18:08
helpme: no właśnie nie wiem jak mam to narysować,wysokosc mam obliczone ale nie wiem tez jakie dac
proporcje
17 maj 18:15
helpme: pomoze mi ktos?
17 maj 18:24
helpme:
17 maj 18:35
Janek191:

Pole Δ z wzoru Herona
p − a = 3
p − b = 2
p − c = 4
P =
√9*3*2*4 =
√216 = 6
√6
ale
P = 0,5 b*h = 0,5*7*h = 3,5 h
3,5 h = 6
√6
Boki prostokąta mają długości : 2x i x
więc z podobieństwa trójkątów mamy
7 h − 7 x = 2h*x
2h*x + 7x = 7 h
x*( 2 h + 7 ) = 7 h
| | 24√6 | | 49 | | 12√6 | |
x*( |
| + |
| ) = 7* |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 24√6 + 49 | |
x*( |
| = 12√6 / * 7 |
| | 7 | |
x*( 24
√6 + 49) = 84
√6
więc
| | 168√6 | |
2x = |
| ≈ 3,8 |
| | 24√6 + 49 | |
17 maj 18:40