funkcja
aś: Przedziały wklęsłości/wypukłości funkcji.
| | 2x(1−x2)2+4x(1−x2)(x2+1) | |
jak je obliczyc gdy mam f ''(x)= |
| |
| | (1−x2)4 | |
wiem ze f ''(x)=0 i dla f''(x)>0 jest wypukła a f''(x)<0 wklęsła.
17 maj 17:15
kochanus_niepospolitus:
badasz znak mianownika
17 maj 17:16
kochanus_niepospolitus: tfu ... licznika
bo mianownik >0
17 maj 17:16
kochanus_niepospolitus:
2x(1−x
2)
2 + 4x(1−x
2)(x
2+1) = (1−x
2)*(2x+ 4x*(x
2+1)) = (1−x
2)*2x*(1 + 2*(x
2+1)) =
= (1−x
2)*2x*(2x
2+3)
no i jakie masz miejsca zerowe w drugiej pochodnej
17 maj 17:17
aś: no ok i dochodze do momenty gdy: 6x−4x3−2x5=0
czyli 2x(3−2x2−x4)=0 i jak to dalej doprowadzic do postaci zeby byly ladne miejsca zerowe?
17 maj 17:18
kochanus_niepospolitus:
skopałem −−−
2x(1−x2)2 + 4x(1−x2)(x2+1) = (1−x2)*(2x(1−x2)+ 4x*(x2+1)) = .... 'ciągnij dalej'
17 maj 17:18
kochanus_niepospolitus:
niepotrzebnie wymnażasz (1−x2) ... patrz co ja mam
17 maj 17:19
aś: ehh.. nigdy nie bylam dobra w tym "wyciaganiu" wspolnych czesci
17 maj 17:20
aś: czyli 2x(1−x
2)(2x
3+x
2+1)
17 maj 17:24
aś: pewnie cos pomylilam
17 maj 17:25
aś:
17 maj 17:33
J: Źle.. jak wyciagasz 2x , to po co mnożysz ostatni nawias przez 2x ?
17 maj 17:38
aś: nie wiem

to jak to powinno byc?
17 maj 17:42
J: = 2x(1−x2)[(1−x2) +2(x2+1)] = 2x(1−x2)(1 − x2 +2x2 + 2) =
= 2x(1−x2)(x2+3)
17 maj 17:50
aś: czemu 1−x
2+2x
2+ 2 a nie +2x
17 maj 17:52
aś: aaaa dooobra juz widze moj blad
17 maj 17:53
aś: czyli x={0,−1,1,−√3,√3} tak?
17 maj 17:54
aś: ale czy teraz musze odrzucić −1 i 1 bo w mianowniku bylo (1−x
2)
4
17 maj 17:56
J: Popatrz na nawias kwadratowy ..... po wymnożeniu i uporzadkowaniu mamy: x2 + 3
17 maj 17:56
J: Skąd masz: − √3 oraz √3 ?
17 maj 17:58
aś: ah faktycznie tam bedzie x
2=−3

czyli pozostaje tylko 0
17 maj 18:01
kochanus_niepospolitus:
J ... no przecież x
2+3 = 0 −> x
2 = −3 −> x = −
√3 lub x=
√3
17 maj 18:01
J: Tak... bo −1 oraz 1 nie należą do dziedziny
17 maj 18:02
J: Racja "kochanus" .... nie pomyślałem ...
17 maj 18:03
aś: czyli ze f jest wypukla gdy x∊(−
∞,0)? a wklesla dla x∊(0,+
∞)
17 maj 18:04
kochanus_niepospolitus:

tak ... i nie
szkic f''
17 maj 18:05
aś: czyli?
17 maj 18:06
kochanus_niepospolitus:
tak −−− −1 i 1 NIE BĘDĄ punktami przegięcia (bo nie należą do dziedziny)
nie −−− 'znak' (1−x2) zależy właśnie od tego po której stronie jesteśmy tych punktów ... i
trzeba je ując (miejsca zerowe) na szkicu wykresu f''(x)
17 maj 18:07
kochanus_niepospolitus:
co czyli co

miałaś rysowanie szkiców wykresów f' i f''
17 maj 18:07
aś: nie mialam.
czyli dla jakich przedzialow bedzie wypukla a dla jakich wklesla i jaki bedzie punkt przegiecia
17 maj 18:09
kochanus_niepospolitus:
zapoznaj się z tematem:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1692.html
następnie samodzielnie narysuj taki sam szkic co ja
następnie na podstawie szkicu napisz kiedy funkcja jest wklęsła a kiedy wypukła.
17 maj 18:10
aś: czyli wypukla dla x∊(−
∞,−1) i (0,1)

a wklesla dla (−1,0) i (1,+
∞)

w punktem przegiecia bedzie tylko 0?
17 maj 18:13
aś:
17 maj 18:18
J: Tak
17 maj 18:19
aś: dziekuje bardzo za pomoc
17 maj 18:21