graniastosłupy
Irena: kolumna ma kształt graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o wysokości 4m i krawędzi
podstawy 50cm. osiem takich kolumn mamy pomalować farbą, której 1litr wystarcza na pomalowanie
10m2 powierzchni. ile farby zużyjemy?
17 maj 16:38
razor: Pb = 6*4m*0,5m = 12m2
8Pb = 96m2
10m2 − 1 litr
96m2 − 9,6 litra
Odp. 9,6 litra
17 maj 16:43
Irena: ale tu jest policzona tylko powierzchnia boczna a nie całej kolumny.....
a nie będzie przypadkiem:
h=4m
a=50cm=0,5m
1l=10m²
Pp=(3a²∫3)/2
Pp=(3*(0,5m)2 ∫3)/2
Pp=3*0,25m2∫3)/2
Pp=0,75∫3)/2
Pp=3/8∫3)m2
2Pp=6/8∫3)=1,5m2
Pb=6*(4m*0,5m)
Pb=6*2m=12m2
Pc=2Pp+Pb
Pc=1,5m2+12m2
Pc=13,5m2
13,5m2:10m2=1,35 l. − tyle farby potrzeba na 1 kolumne
1,35l*8=10,8l−tyle farby potrzeba na 8 kolum.
17 maj 16:52
razor: A od kiedy kolumny maluje się też od góry i od dołu? Byłoby to trochę bezsensowne nie sądzisz?
17 maj 17:14
5-latek: Od dolu to nie ale od gory to zapewne tak
17 maj 17:38
dero2005:

a = 0,5
H = 4
h
b =
√h2 + H2 = 4,05
P
b = a*h
b*3 = 12,15 m
2
P = P
b*8 = 97,2
| | 97,2 | |
n = |
| = 9,72 ≈~10 puszek litrowych |
| | 10 | |
17 maj 17:53
5-latek: czesc
dero 2005
Mial byc graniastoslup
17 maj 17:55
dero2005:
oczywiście nie doczytałem do końca i policzylem dla ostrosłupa
17 maj 17:56
dero2005:
| | | |
n = |
| = 10,12 puszek litrowych |
| | 10 | |
17 maj 18:01
Mila:
Zadanie z Matematyka +
Ma być tak, jak rozwiązał Razor, w książce jest rysunek.
17 maj 18:18