kapitalizacja złożona
takisobie:
Prosze mi napisać czy odpowiednio podstawiłem.
Oblicz odsetki złożone od kwoty 100 tys. przy stopie 2,5 % o kapitalizacji miesięcznej za 250
dni.
Ze wzoru obliczam FV a następnie odejmuję od wyniku wartośc Pv czyli wartość bieżącą.
Fv=Pv(1+r/m)nm
Pv− 100000
r − 2,5 %
m − 12
n − 250/360
17 maj 16:05
pigor: ..., tak
Fv = 100 000(1+
2,5%12)
12*2536=
= 100 000(1+
0,02512)
253 i odsetki = Fv −100 000 . ...
17 maj 16:23
takisobie: Dokładnie o to mi chodziło.
Dziękuję
17 maj 16:25