| x | x | x | x | x | ||||||
a) 1 + cosx + cos | = 1 + 2cos2 | − 1 + cos | = 2cos | (cos | + | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | π | ||||
) − jak chcesz iść dalej (u mnie tego wymagali) zamieniasz | na cos | i | ||||
| 2 | 2 | 3 |
| sinx | cosx + sinxcosx + cos2x + sinx | |||
b) 1 + sinx + cosx + | = | = | ||
| cosx | cosx |
| cosx(1+cosx)+sinx(1+cosx) | (sinx + cosx)(1 + cosx) | |||
= | i znowu jak chcesz iść | |||
| cosx | cosx |
| π | ||
dalej zamieniasz cosx na sin( | + x) i ze wzoru na sumę sinusów | |
| 2 |