procenty
dot: o ile procent zawartość energetyczna jogurtu light jest niższa w stosunku do jogurtu
tradycyjnego. wykonaj obliczenia dla jogurtu tradycyjnego i jego wersji light.
jogurt tradycyjny−−95 kcal/100 g
jogurt light−−69 kcal/100g
17 maj 15:12
dot:
17 maj 15:24
Janek191:
| 95 − 69 | | 26 | |
| = |
| ≈ 0,377 ≈ 37,7 % |
| 69 | | 69 | |
17 maj 15:27
pigor: ..., oj, powyżej ...

powinno być tak :
| | 95−69 | | 2600 | |
x= |
| *100%= |
| %= 27,4%, |
| | 95 | | 95 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo inaczej licząc :
69= (100 − x)%*95 ⇔
6900= 9500− 95x ⇔ 95x= 2600 ⇒
x%=27,4%.
17 maj 16:37