radiany/stopnie
katia: | | arcsinx | |
Witam  Mam taki problem: liczę pochodną dla f(x)= |
| następnie mam obliczyć |
| | arccosx | |
f'(1/2). Więc podstawiam 1/2 za x odczytuję wartości arcsin/arccos. I tu moje pytanie. Do
wyniku mam wstawiać np. pi/6 czy 30stopni

Jak wklepę w kalkulator pi/6 a jak wklepę 60 to
wyniki są inne a ja nigdy nie wiem który mam podstawić?
17 maj 14:44
kochanus_niepospolitus:
chwila chwila
f'(x) = ....
17 maj 14:45
kochanus_niepospolitus:
wynik oczywiście podajesz w radianach
co to za wynik: f'(0,5) = 60
o 
co to w ogóle jest
17 maj 14:45
kochanus_niepospolitus:
| | 30o − 15o | |
pomijając fakt, że ile to jest |
|  Wiesz  Bo ja nie mam bladego |
| | (30o)2 | |
pojęcia
17 maj 14:46
katia: | | arcsinx | |
Dziękuję za odpowiedz  czyli: f(x)= |
| |
| | arccosx | |
| | arccosx | | arcsinx | |
f'(x)= |
| + |
| i całośc dzielona przez {(arccosx)2} |
| | √1−x2 | | {√1−x2} | |
(przepraszam, nie mogę tego poprawnie napisać), wstawiam za x=1/2 i otrzymuję dla
arccos1/2=pi/3 oraz dla arccos1/2=pi/6. Ostatecznie otrzymuję wynik ==> 1,65?
17 maj 15:06
sushi_ gg6397228:
zapisz pośrednie obliczenia, bo nikomu nie chce sie tego liczyc
17 maj 15:19