Jak to obliczyć :< ? Proszę o pomoc.
anulka: Jak to obliczyć :< ? Proszę o pomoc.
Przedstaw wektor x=[1,4,3] w postaci kombinacji linowej wektorów
a=[1,1,2], b=[0,−2,3], c=[1,−1,0]
17 maj 14:09
kochanus_niepospolitus:
α*a + β*b + γ*c = x
| ⎧ | α*1 + β*0 + γ*1 = 1 | |
| ⎨ | α*1 + β*(−2) + γ*(−1) = 4 |
|
| ⎩ | α*2 + β*3 + γ*0 = 3 | |
i rozwiązujesz ten układ równań
17 maj 14:11
anulka: nadal coś mi nie wychodzi
17 maj 14:15
kochanus_niepospolitus:
nadal

czy co ... już liczyłaś taki układ

to napisz jak Ci wychodzi (pokaż swoje obliczenia) poszukamy błędu
17 maj 14:17
anulka: może cos zle zrobilam.. wyszlo mi α= 0 β=1 c =−6
17 maj 14:18
anulka: γ=−6*
17 maj 14:19
kochanus_niepospolitus:
to źle zrobiłaś
17 maj 14:19
kochanus_niepospolitus:
wartości NIE WYCHODZĄ całkowite

(ułamki dziesiętne będą)
17 maj 14:26
anulka: α=2,1 β= −0,4 γ= −1,1 ?
17 maj 14:39
kochanus_niepospolitus:
si seniorita
17 maj 14:48
anulka: a więc odp to będzie: x=2,1−0,4−1,1 tak?
17 maj 14:59
Janek191:
x = 2,1 a −0,4 b − 1,1 c = 2,1 *[ 1 , 1, 2 } − 0,4 *[ 0, − 2 , 3] − 1,1 *[ 1, − 1, 0 ]
17 maj 15:55