Wielomiany
xxx: Dane są wielomiany W(x) i G(x). O wielomianie W(x) wiemy, że jest stopnia trzeciego i ma trzy
pierwiastki, z których jeden jest równy 4. Wielomian G(x) jest sumą wielomianów G1(x) = −x3 +
3x2 − 5x + 7 i G2(x) = 3x3 − 9x2 − 7x + c.
Wiedząc, że wielomiany W(x) i G(x) są równe, wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu W(x) oraz
parametr c.
17 maj 14:04
kochanus_niepospolitus:
G(x) = G1(x) + G2(x) = −x3 + 3x2−5x+7 + 3x3 − 9x2 − 7x + c = 2x3−6x2−12x+(7+c)
teraz wiesz, że: G(x) = W(x)
W(x) = 2x3−6x2−12x+(7+c)
i wiesz, że W(x) dzieli się przez (x−4) <informacja o pierwiastku>
czyli W(4) = 0
podstaw x=4 i wylicz w ten sposób 'c'
17 maj 14:14