Wielomiany
xxx: Dany jest wielomian W(x) = (x−2)[x2 + (2p+1)x − 3p2].
a) Udowodnij, ze dla każdej wartości parametru p wielomian W(x) ma co najmniej dwa pierwiastki.
b) wyznacz tę wartość parametru p, dla której wielomian W(x) ma pierwiastek dwukrotny.
17 maj 13:58
kochanus_niepospolitus:
Q(x) = x2 + (2p+1)x − 3p2
Δ = (2p+1)2 + 12p2 = 16p2 + 4p + 1 >0 dla dowolnego p
wniosek: Q(x) nie ma pierwiastka dla dowolnego p∊R
wniosek: W(x) nie posiada więcej jak jednego pierwiastka
17 maj 14:01
J:
Jeden pierwiastek już jest ... x =2 , wystarczy pokazać,że nawias kwadratowy ma co najmniej
jeden pierwiastek, czyli ... Δ ≥ 0 dla każdego p
17 maj 14:02
kochanus_niepospolitus:
ja pitolę

... ja to boskie wnioski wysnułem z tego, że Δ>0
17 maj 14:04
J: ...
17 maj 14:07