Wielomiany
xxx: Liczba √3 + √5 jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach całkowitych. Znajdź ten
wielomian.
17 maj 13:21
ZKS:
Przykładowo W(x) = x4 − 16x2 + 4.
17 maj 13:26
Trivial:
x = √3 + √5
x2 = 3 + 5 + 2√15
x2 − 8 = 2√15
(x2−8)2 = 60
Wymnożyć, posegregować i gotowe.
17 maj 13:26
xxx: Czy to wystarczy ? :
√3 + √5 = x /2
(√3 + √5)2= x2
3 + 2√3√5 + 5 = x2
2√15 + 8 = x2
2√15 = x2 − 8 /2
4*15 = x4 − 16x2 + 64
x4 − 16x2 + 4 =0
17 maj 13:27
Trivial: Wystarczy.
17 maj 13:28
xxx: ok, dzięki
17 maj 13:28